Aito ranskalainen punaviinisuola ja -pippuri

Kuten monet hyvät asiat, myös punaviinisuola syntyi sattumalta 100 vuotta sitten…

Gironden alueella Lounais-Ranskassa on vuosisatojen ajan kuljetettu merisuolaa ja punaviiniä pitkin rannikon merireittejä. 1900-luvun alussa laiva joutui rajun myrskyn kouriin, ja lastina olleet punaviinitynnyrit rikkoutuivat ja punaviini värjäsi koko merisuolalastin.

Kun laiva lopulta saapui Libournen satamaan, merimiehet huomasivat, että suola ei enää kelvannut myyntiin sellaisenaan. He päättivät lahjoittaa sen Valentine Cornier’lle, arvostetun viinitilan emännälle Saint-Émilionin alueelta Bordeaux’n läheltä. Tämän sattuman kautta syntyi uusi, ainutlaatuinen mauste – punaviinisuola. Cornierin perhe jatkoi tuotteen kehittämistä oman viinitilansa keittiössä, ja siitä tuli vuosikymmenten saatossa hienostunut ja arvostettu gourmet-tuote.
Nykyään Valentine Cornierin lapsenlapsi, viinitilallinen Pascal Delbeck, jatkaa perinteen vaalimista ja haluaa tuoda tämän ranskalaisen erikoisuuden myös suomalaisille.

Käsityönä valmistetut Merlot- ja Cabernet-punaviinisuolat sekä Poivrine- punaviinipippuri yhdistävät ranskalaisen viinikulttuurin eleganssin ja luonnon puhtaat maut – suoraan Bordeaux’n sydämestä.

Sel de Château-punaviinisuola löytyy lasipurkista, myllystä ja pussista:

Tuotteet vasemmalta oikealle: Sel de Château mylly 70g, Aito ranskalainen punaviinisuola 35g ja Sel de Château lasipurkki 90g.

Merlot- ja Cabernet-punaviinillä marinoitu merisuola Voimakasarominen, lisäaineeton merisuola, joka täydentää monen ruokalajin makua ja nostaa raaka-aineiden aromit uudelle tasolle.

Käyttö:
Sopii erinomaisesti broilerille, kalalle, punaiselle ja vaalealle lihalle, kasviksille, salaatteihin sekä grilliruokiin.
Toimii sekä yleissuolana.

Ainesosat: Merisuola 94 %, punaviini (Merlot ja Cabernet) 5 %, yrtit ja aromit 1 %.
Sisältää sulfiitteja.
Lisäaineeton.

Poivrine-punaviinipippuri löytyy myllystä ja pussista:

Tuotteet vasemmalta oikealle: Aito ranskalainen punaviinipippuri 15g ja Poivrine 50g mylly.

Merlot- ja Cabernet-punaviinillä marinoitu punaviinipippuri

Punaviinipippuri yhdistää kolme huippulaatuista pippuria: aromikas valkopippuri Sri Lankasta, intensiivinen Malabar-mustapippuri Etelä-Intiasta ja kevyesti sitruksinen Sichuaninpippuri Kiinasta. Näiden mausteiden voimakkuus ja punaviinin syvä aromi luovat ainutlaatuisen, hedelmäisen ja hieman pikantin makuelämyksen.

Käyttö: Punaviinipippuri nostaa lihan, kalan, broilerin, vihannesten, salaattien ja grilliruokien maun täysin uudelle tasolle – se sopii lähes kaikkeen. Voit käyttää sitä kuten mustapippuria, mutta pienempi määrä riittää antamaan elegantin ja viimeistellyn säväyksen.

Säilytys: kuivassa ja viileässä.

Ainesosat: pippuri 94 %, punaviini 5 %, mausteet ja yrtit 1 %. Lisäaineeton. Sisältää sulfiitteja. Lisäaineeton.

Tuotteet saatavilla:

Haikon Kartano, Porvoo

Teurastamon joulumarkkinat 20.-21.12.2025

Graavattu lohi A la Haikko:

Ainekset:

800g lohta

1 tl sokeria

2-3 rkl Aitoa ranskalaista punaviinisuolaa kokonaisena

1-2 rkl Aitoa ranskalaista punaviinipippuria kokonaisena

Tilliä

  • 1 sitruuna koristeluun

Valmistus:

Hiero ensin kalan pintaan sokeri, sen jälkeen kokonaiset punaviinisuola ja punaviinipippuri, ja lopuksi ripottele päälle tilli.

Kääri kala tiukasti tuorekelmuun ja nosta astiaan niin, että nahkapuoli jää ylöspäin.

Anna kalan maustua ensin noin tunnin ajan huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.

Anna maustua yön yli ennen tarjoilua.

Avaa kelmu ja pyyhi halutessasi mausteet pois fileen pinnasta. Leikkaa ohuita siivuja vinoon niin, ettei nahka tule mukaan. Nauti lohi tuoreen tillin ja puristetun sitruunamehun kanssa.